понедељак, 17. јануар 2011.

Svi otrovi koji nas vrebaju iz hrane


Aditivi izazivaju rak, dijabetes, alergije, stomačne tegobe...


Za skoro svaki od aditiva, hemijskih dodataka kojih ima u slatkišima, lekovima, kozmetici, bezalkoholnim napicima, supama, proizvodima od mesa ili pekarskim proizvodima, utvrđeno je da mogu da izazovu rak, ili druge bolesti. Poseban rizik aditivi predstavljaju za zdravlje dece do tri godine. Razni zaslađivači, boje i pojačivači ukusa mogu da budu okidači za pojavu raznih bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Hemijski dodaci u hrani posebno opasni za decu do tri godine
Magistar Stevan Blagojević iz Instituta za opštu i fizičku hemiju u Beogradu smatra da nema apsolutno neškodljivih hemijskih dodataka - aditiva i da može da se govori samo o stepenu njihove štetnosti.

Ima onih koji provociraju alergije, izazivaju stomačne tegobe, štetni su za kožu, remete pritisak, holesterol, neki su i kancerogeni. On navodi da postoje toksični aditivi poput natrijum nitrita, koji se zvanično nalazi na listi otrova. Oni su nezamenljivi konzervansi za proizvode od mesa - viršle, kobasice, salame, paštete, jer su vrlo efikasni protiv bakterija. Njihova toksičnost se smanjuje tako što se mešaju sa kuhinjskom soli.



- Veoma je bitno da čitate ono što piše na etiketi proizvoda. Obratite pažnju na proizvode koji sadrže sledeće: tartrazin (E102), quinoline žuta (E104), sunset žuta (E110), carmoisine (E122), ponceau (E124), briljant plava (E133), natrijum-benzoat (E211), aspartam (E951), natrijum-glutaminat (E621) - upozorava Blagojević.

Po zlu najčešće pominjani zaslađivač aspartam bio je nedavno pod lupom naučnika.

Dansko istraživanje obavljeno na 59.334 trudnice pokazalo je da prekomerna upotreba zaslađenih gaziranih napitaka, koji su veštački obojeni, povećava opasnost od prevremenog rođenja bebe za 29 odsto. Konzumiranje po jednog gaziranog napitka dnevno moglo bi da poveća opasnost od prevremenog porođaja za 27 odsto.

Nisu, međutim, dodaci hrani jedina opasnost po zdravlje. I način spremanja je važan, kaže dr Jelena Gudelj-Rakić, specijalista higijene i magistar ishrane, koja preporučuje kuvanje u vodi ili na pari umesto klasičnog prženja i pohovanja.
 
Šta sve izazivaju aditivi  
Poremećaji oznaka aditiva
     u kojim se proizvodima nalazi

Poremećaj creva

E-220,E-221,E-222E-223,                       E-224
     vino, pivo i voćni proizvodi
Reakcije na koži
E-230, E-231, E-232, E-233

     sprejovi i dezedoransi, dezinfekciona
     sredstva i sredstva za zaprašivanje


Poremećaj pritiska

E-250, E-251, E-311, E-312
mesne i riblje prerađevine, veštačke boje, ulja, masti,  margarin, supa
Poremećaj holesterola
E-320, E- 321
pakovanja hrane za ljude i životinje,
proizvodi od kaučuka,
gume i naftnih derivata



http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/229552/Svi-otrovi-koji-nas-vrebaju-iz-hrane

Нема коментара:

Постави коментар

Архива чланака

Основни подаци о мени

Моја слика
IVOŠEVCI, REPUBLIKA HRVATSKA
Ивошевци су насељено мјесто код Кистања, у Далмацији, Републици Хрватској. Припадају општини Кистање у Шибенско-книнској жупанији. Ивошевци су смјештени на десној обали Крке, у области званој Буковица. Према попису из 1991, Ивошевци су имали 977 становника, од тога 956 Срба, 1 Хрвата, 3 Југословена и 17 осталих. У Ивошевцима се налази православна црква Св. Јована Крститеља из 1937. године. Ту су и остаци старог римског логора Бурнум. Презимена Булегић — Православци Бунчић — Православци Вујасиновић — Православци, славе Св. Стефана Грчић — Православци Дражета — Православци Корлат — Православци Королија — Православци Кутлача — Православци Манојловић — Православци Масникоса — Православци Медић — Православци Милиновић — Православци Николић — Православци Петројевић — Православци Рашић — Православци Рељић — Православци Ступар — Православци Тишма — Православци Траживук — Православци Угрчић — Православци Држава Хрватска Жупанија Шибенско-книнска жупанија Општина Кистање Географски подаци Географске координате 44° 01′ 05" СГШ 15° 58′ 19" ИГД Временска зона централноевропска: UTC+1